A Mol ellenőrzést kérhet a fémkereskedőkre



Június 12-én reggel a törvényalkotási bizottságban benyújtottak még egy úgynevezett túlterjeszkedő módosító indítványt is a körforgásos gazdasággal összefüggő törvényjavaslathoz, a fémhulladék-begyűjtéssel kapcsolatban. Ekkor már megvolt az összegző módosító javaslat, de végül belepasszírozták ezt is.


A fémhulladék begyűjtése, értékesítése eddig igen nyereséges üzletág volt a piaci szereplők számára. A módosító javaslattal korlátozták, ki foglalkozhat fémhulladékkal. A koncesszióba (alvállalkozóként) be nem vont társaságok csak akkor vehetnek át fémhulladékot, ha a fémhulladékról szemrevételezéssel egyértelműen eldönthető, hogy az nem tartozik a koncesszió alá. Amennyiben a fémhulladék mégis a koncesszió alá tartozik, akkor a koncesszióba be nem vont fémkereskedőnek meg kell tagadnia az átvételt – hacsak az eladásra kínáló nem igazolja, hogy nem koncesszióba tartozó a fémhulladék. Abban az esetben, ha olyan fémhulladékról van szó, aminél ez nem bizonyítható, akkor úgy kell venni, hogy az a koncesszió alá tartozik, vagyis csak koncessziós alvállalkozó veheti át. Negyedévente ellenőrzik majd e szabály betartását.

Arról is rendelkeztek a túlterjeszkedő módosító indítvánnyal, hogy a Mol más (koncessziós és nem koncessziós) fémkereskedőkre ellenőrzést kérhet az illetékes hatóságnál, 1 millió forint személyenkénti és alkalmankénti díj megfizetése ellenében.

Forrás :24.hu