Mesélek egy történetet a magas inflációról

Figyelj, elmesélek egy történetet arról, hogyan hogyan okozza az ukrán háború, és a brüsszeli szankciók (ja meg a Feri) együttesen a magas inflációt, aminek a hatására az árak az egekben, és amely mindenkit érint szavazzon a Fideszre, DK-ra, Jobbikra vagy mondja azt, hogy leszarja és nem szavaz senkire.

Te tudtad, hogy ha veszel egy terméket akkor annak a csomagolására sőt sokszor magára a termékre a gyártó (vagy az első forgalomba hozó) befizet egy úgynevezett termékdíjat?


Ez a termékdíj azt lenne hivatott fedezni, hogy az adott termék / csomagolás az életciklusa végén megfelelően legyen újrahasznosítva és ne az árokparton vagy a lerakóban végezze.  Gondolok itt a kartonra, újságra, elektronikai eszközre, gumiabroncsra stb. Ebből a termékdíjból az állam évente kb. 85 milliárd Ft-ot szedett be eddig évente, viszont nem fizetett vissza csak olyan bruttó 15 milliárdot a hulladékkezelő cégeknek, de a rendszer mégis csak működött. Szóval a maradék kb. 70 milliárd Ft adóként ott maradt az államnál.

Na, de ugye ez így nem annyira jó több szempontból sem, pl., mert az összegnek nagyjából teljes egészében a hulladékok újrahasznosítására kellett volna fordítódnia, na de majd most.

Azt hallottad, hogy "szoros versenyben" a MOL nyerte el 2023. július 1-től a hulladékos koncessziót Magyarországon 35 évre?

És azt ugye tudtad, hogy a lakossági hulladékelszállítás nem piaci áron van, hanem rezsicsökkentett áron ami évente több mint 100 milliárd veszteséget okoz az államnak, amit a MOL-nak kell majd a jövőben kigazdálkodnia?




Szóval hogyan oldjuk meg ezt a problémát?

Hát úgy, hogy vezessük be a termékdíj mellé az EPR díjat (ami egyébként uniós kötelezettség, csak nem úgy, ahogy mi csináltuk) és az EPR díjból fedezzük a koncesszor kiadásait + adjuk neki oda hulladékokat is. hogy majd Ő "kereskedjen" vele. Ja, és mivel duplán nem lehet fizettetni, a termékdíjból a gyártó / forglamazó vonhassa le az EPR díjat, így az állam bevétele 0 Ft lesz, a MOL-é pedig durván 300 milliárd, hiszen az állam (MEKH) olyan EPR díjakat hozott ki, amelyek többszöröse a termékdíjnak.

Mit fog tenni az a gyártó / forgalmazó akinek fizetnie kell? Fizetni fog (már, ha fog, de ez most nem lényeges), majd ugyanazzal a mozdulattal átterheli a fogyasztóra. Így történik majd, hogy emelkedik a pizza ára, mert a dobozra kirótt díj a 10 szeresére emelkedett, emelkedik az élelmiszerek ára, mert a csomagolóanyagok díjtétele emelkedett. De a Hell is többe lesz ám. Mondjuk a jól árasított csirkefarhát az nem....

A legszebb, hogy emelkedik majd a ruházat ára, mert arra eddig nem volt díj, de most már lesz. De ne csodálkozz, ha drágább lesz az IKEA-s bútor is, mert eddig arra sem volt díj, de majd most lesz, és mikor ez a 4-5-szörös árazás végigfut a teljes láncolaton megspékelve ÁFA-val, kereskedői árrésekkel stb, akkor a végén azt fogjuk látni, hogy az infláció nem, hogy nem lett 1 számjegyű, de bizony még emelkedni is fog.

Mindezt azért, hogy az állam lemondjon a bevételei egy részéről, és odaadja egy magáncégnek.

És aztán az egészet fogjuk rá a szokásos ellenségképere, mintha mi nem is tehetnénk semmiről meg hirdessünk pár akciót központilag az a biztos.