Négy perük van folyamatban a hulladékkoncesszióval kapcsolatban


A TI jogi igazgatója elmondta, négy perük van folyamatban a hulladékkoncesszióval kapcsolatban a Mollal, a MOHU Mollal és a koncessziós irodával szemben – az engedélyek, a kapacitást igazoló szerződések, illetve a szerződések mellékleteinek nyilvánossága ügyében.

A Transparency International szerint egyébként nincs szükség a szabadpiaci tevékenységbe beavatkozó 35 éves koncesszióra, és most, hogy meg is bukott, szerintük ki kéne dobni. De ha már van koncesszió, és december 31-i határidőt szabtak a koncessziós társaságnak az engedélyei bemutatására, akkor be kellett volna tartani a határidőt, vagy eleve olyan feltételt kellett volna szabni, hogy elegendő, ha az alvállalkozóknak van engedélyük. Az viszont nem járható út, hogy előír valamit a jogszabály, aztán mivel azt nem teljesíti a szerződő, az utolsó pillanatban módosítják a feltételt – jelentette ki.

Mivel a június 20-i határidőre a Mol nem tért ki korábbi kérdéseinkre adott válaszaiban, rákérdeztünk, teljesítik-e addigra a kötelezettségeiket. Válaszukban megismételték, hogy a szükséges (környezetvédelmi vagy fémkereskedelmi)engedélyekkel az adott állami hulladékgazdálkodási közfeladatot ténylegesen végző jogi személyeknek, azaz a koncesszió indulásakor a koncesszori alvállalkozóknak kell rendelkezniük. És hozzátették, hogy a kapacitások rendelkezésre állását mind a lakossági, mind az intézményi körben, minden anyagáramra igazolták.

Forrás :24.hu